Sv. Ignacije Loyolski i Družba Isusova

Objavljeno od

 

SV. IGNACIJE LOYOLSKI

Družba Isusova-Sv. Ignacije Loyolski Iñigo López de Loyola rođen je godine 1491. u dvorcu Loyola, u blizini Azpeitia, u pokrajini Baskiji Guipuzcoa u Španjolskoj. Bio je snažna osobnost, ponosne, jake volje i čvrstog karaktera, s bogatim unutarnjim svijetom. Kao dječak odgajan je na kraljevskom dvoru. Bio je plemić i vojnik. Godine 1521. teško je ranjen u bitci za obranu tvrđave Pamplone. Ovaj događaj doveo ga je na put obraćenja. Svoja bogata duhovna iskustva uspješno je sažeo u knjižici Duhovnih vježbi. Mnogima su Duhovne vježbe pomogle živjeti iskustvo susreta s Bogom i promijeniti svoje živote. Nakon obraćenja promijenio ime u Ignacije, a Družba koju je utemeljio proširila se diljem svijeta. Umro je u Rimu god. 1556. Blaženim je proglašen 1609., a svetim 1622.

DRUŽBA ISUSOVA DANAS

Družba Isusova, tj. isusovci, katolički je red svećenika i braće. Prije pola tisućljeća utemeljio ju je čovjek koji je najprije bio vojnik, pa obraćenik i mistik Ignacije Loyolski.
Prema karizmi Utemeljitelja, naše središnje poslanje je “Tražiti i nalaziti Boga u svim stvarima.”

Na veću Slavu Božju-Družba Isusova

Svoje napore i nastojanja usmjerujemo “Na veću slavu Božju” i na korist ljudi. Sve to činimo u suradnji s našim suradnicima laicima s kojima dijelimo naše vrijednosti. Suradnjom s nama oni postaju dio proširene isusovačke obitelji.

Družba Isusova danas broji nešto preko 17.000 svećenika i braće širom svijeta, najbrojniji je muški vjerski red u Katoličkoj crkvi. U službama smo pastira, učitelja i svećenika. Među brojnim ostalim ulogama u Crkvi i društvu neki su od nas liječnici, odvjetnici i astronomi. Po našim različitim služenjima vodimo brigu o cjelovitoj osobi: o tijelu, umu i o duši.

Bogata isusovačka tradicija izvire iz ignacijevske duhovnosti i razmišljanja. U centrima duhovnih vježbi, u obrazovnim ustanovama, i na župama nudimo mogućnosti za sve koji žele preispitivati svoj život u svjetlu Božje prisutnosti. Smisao našeg djelovanja je da budemo “kontemplativni u akciji”, – ujedinjenost molitve i rada.

POZNATIJI HRVATSKI ISUSOVCI

Rezidencija Družbe Isusove-Duhovne vježbeMnogi hrvatski isusovci bili su istaknuti istraživači i znanstvenici, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Među poznatijima, misionar FERDINAND KONŠĆAK, jedan je od najvećih istraživača Donje Kalifornije, za koju je polovicom 18. stoljeća dokazao da je poluotok, a ne otok, kako se do tada mislilo. STJEPAN GLAVAČ, prvi je Hrvat koji izrađuje i 1673. godine izdaje zemljopisnu kartu Hrvatske. MARKO ANTUN DOMINIS (1560. – 1624.) ima znatnu ulogu u fizici, matematici, logici i filozofiji koje je predavao na europskim sveučilištima i kolegijima. JOSIP ZANCHI (1710. – 1786.) predavao je u između ostalog u Beču gdje su mnogi isusovački profesori nastojali osuvremeniti nastavu fizike te su u predavanja unosili nova shvaćanja fizike. JURAJ HABDELIĆ, književnik i jezikoslovac,. BARTOL KAŠIĆ (1575. – 1650.) – pjesnik, pisac, prevoditelj i jezikoslovac. Dao je važan doprinos povijesti hrvatskoga jezika, odnosno jezikoslovlja: autor je prve hrvatske gramatike. Konačno, RUĐER BOŠKOVIĆ jedan od najvećih umova svoga vremena. Izdao je više od 80 znanstvenih djela iz filozofije, matematike, astronomije i prirodnih znanosti. Izračunao je promjer Sunca, dao je svoj doprinos hidraulici, geometriji, teoriji vjerojatnosti. Rješavao je probleme i u arhitekturi te je tako pomogao u izgradnji kupole bazilike sv. Petra, zvonika milanske katedrale, carske knjižnice u Beču. Njegova je atomska teorija prethodila teoriji polja i kvantnoj mehanici. Od isusovaca misionara najpoznatiji je ANTE GABRIĆ.